Dinamik warisan Melayu - Abdul Latif bin Haji Ibrahim, Haji (Berakas, Negara Brunei Darussalam : Dewan Bahasa dan Pustaka Brunei, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan, 2011)
Essays on Islamic state ideology and Malay civilization in Brunei.
Dinamik warisan Melayu -- Aplikasi Melayu Islam Beraja -- Melayu Islam Beraja, ke arah penerapannya sebagai cara hidup orang Melayu Brunei -- Kesultanan Melayu Brunei Darussalam -- Kehidupan di Kampong Ayer -- Bedil Brunei -- Resensi buku Qarar oleh Prof. Madya Dr. Haji Hashim bin Haji Abd. Hamid -- Peranan bedil dalam sejarah Brunei -- Resensi buku "Sejarah penubuhan mahkamah syariah negara Brunei Darussalam -- Titah-titah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam mengena konsep Melayu Islam Beraja -- Malay Islam Monarchy, the life system of Brunei Darussalam -- Meandering through the water village-the early years.
Includes bibliographical references.
In Malay, and two articles in English.
Keywords: Islam and state -- Brunei; Islam -- Brunei; Malays (Asian people) -- Brunei -- Kings and rulers; Brunei -- Kings and rulers; Brunei -- Civilization